Overslaan en naar de inhoud gaan

Wist je dat...

01/12/2018

... de kerststronk oorspronkelijk niet eetbaar was?

Oorspronkelijk was de kerststronk niet eetbaar

De kerststronk vindt zijn oorsprong bij een oud, heidens gebruik.

Vroeger was het de gewoonte om een grote stronk van een fruitboom in de open haard te verbranden tijdens de Winterzonnewende. De gezegende stronk moest volledig opgebrand zijn tegen het feest van driekoningen om geluk te brengen.

De assen van de boomstronk werden op de velden uitgestrooid om de oogsten te verbeteren. Een deel ervan werd bewaard in huis als bescherming tegen de bliksem. In sommige streken was het zelfs de gewoonte om de kerststronk te ontbranden in de assen van het jaar voordien.

 

Vandaag is de kerststronk een heerlijk dessert

De stronken van vandaag zijn zelden van hout! Het uitzicht van de houten kerststronk is hetzelfde gebleven, maar nu is het een ware lekkernij.

Traditioneel bestaat de kerststronk uit koekdeeg, gerold in botercrème met mokka- of chocoladesmaak. Andere varianten zijn kerststronken met chocolade, rode vruchten of zelfs volledig gemaakt uit roomijs.