Ontdek de groenten en fruit van het jaar 2021
19/05/2021Groenten en fruit vormen een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen: ze maken deel uit van een gezond voedingspatroon en gezonde leefstijl. Voldoende groenten en fruiten eten vermindert bovendien de kans op overgewicht en hart- en vaatziekten.
Liefst eet je ze ter vervanging van een zoet tussendoortje zoals chocolade of een koek. En er is meer: wist je dat er ook een groente en een fruit van het jaar is? Paprika is uitgeroepen tot ‘Groente van het jaar 2021’; watermeloen gaat met de prijs lopen voor ‘Fruit van het jaar 2021’. 🍉 Heerlijk, toch?
Paprika’s zijn rijk aan vitamine C. Ze zijn van nature vrij knapperig en zijn het hele jaar door te verkrijgen. Ze bestaan in verschillende kleuren en vormen: iedere paprika heeft haar eigen smaak. Rode en oranje paprika’s zijn vrij zoet van smaak, en kun je dus gemakkelijk rauw eten. Groene paprika’s zijn iets bitterder van smaak. Daarnaast heb je ook puntpaprika’s: die variant is zeer zoet.
Maar hoe maak je die groente van het jaar nu ‘t best klaar?
Paprika’s smaken heerlijk als je ze vult met gehakt en rijst. Liever vegetarisch? Vul ze dan met een mengsel van pijnboompitten en feta. Gegrild of geroosterd komt deze groente tot haar uiterste recht. Ook in zuiderse of oosterse gerechten is paprika lekker: denk aan ratatouille, nasi goreng, Thaise curry. Paprika is ook een zalige smaakmaker in soep. Hét ultieme paprikagerecht? Peperonata. Deze Italiaanse saus op basis van gele en rode paprika’s doet het zowel goed als dip als in een (vegetarische) pasta.
Peperonata maak je zo: zet een pan met olijfolie op het vuur en fruit een ui en 2 teentjes knoflook. Voeg vervolgens reepjes paprika toe (eender welke kleur) en laat 10 minuten stoven. Voeg dan een blik tomatenblokjes toe en laat nog een kwartier pruttelen. Kruid naar smaak met peper en zout. Ook lekker met basilicum en/of peterselie!
Watermeloen heet niet voor niets watermeloen: dit fruit bestaat namelijk voor 92% uit water. Watermeloen is dan ook heel hydraterend. Bovendien barst het van de vitamines en mineralen: de vrucht bevat o.a. lycopeen (goed voor het hart en de bloedvaten), kalium (goed voor de zenuwen en de spieren) en bètacaroteen (goed voor de ogen). Heb je al zin gekregen om je tanden te zetten in een sappig exemplaar? Go for it!
Watermeloen kan je op diverse manieren eten. Natuur is de vrucht heel lekker, maar ook in een salade doet watermeloen het goed: ga voor een variant met munt en feta, verrassend fris! Met watermeloen kun je trouwens zalige cocktails maken: gooi eens een schijfje watermeloen in je mojito of maak een meloen margarita: het fruitige van de meloen gaat perfect samen met de tequila. Al van een watermeloenpizza gehoord? Die maak je zo: snijd een watermeloen in schijven, zodat je cirkels krijgt. Besmeer met Griekse yoghurt en honing, en top af met je favoriete zomerfruit en gehakte nootjes.
De zomer is dan misschien nog niet echt te bespeuren, maar hopelijk kan jij de zon wel in huis halen met deze receptjes. 🌞 Geniet ervan!