Overslaan en naar de inhoud gaan

6 wandelingen: de Colmar-editie

13/04/2021

Wandelen was dé sport van 2020 en ook in 2021 trekken we nog steeds frequent onze stapschoenen aan.🥾 Niet zo vreemd, als je bedenkt welke voordelen wandelen heeft.

Wandelen is een uiterst toegankelijke sport: je hoeft er geen duur sportschoolabonnement voor te hebben en iedereen (ja, jij ook!) kan het. Daarnaast is het goed voor je gezondheid én voor je humeur: tijdens het wandelen maak je namelijk serotonine aan. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. De aanmaak ervan wordt gestimuleerd wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen ziet. Wandelen door de stad of in de natuur is dus ideaal!

Daarom hebben wij voor jou 6 mooie wandelroutes uitgestippeld. Elke wandelroute bevindt zich in de buurt van een van onze Colmar-restaurants. Onze restaurants zijn helaas gesloten – maar je kan natuurlijk genieten van een lekkere Colmar-takeaway (enkel mogelijk bij Colmar Wezenberg). Of laat jouw favoriete Colmar-gerecht aan huis leveren: welverdiend na die stevige wandeling. Vergeet ook Cocotte niet: hartverwarmende stoofpotjes aan huis geleverd overal in België.

Wandelen

1️⃣ Colmar Sint-Denijs-Westrem

Op slechts 5 minuten rijden van Colmar Sint-Denijs-Westrem ligt het Parkbos. Het Parkbos is het stadsbos van Gent. Breng zeker een bezoekje aan het portaal Grand Noble, de nieuwe toegangspoort. Het kasteel Grand Noble was vroeger privéterrein, maar nu kan je er vrij wandelen. Van daaruit kan je ook één van de bewegwijzerde wandel-, fiets- of ruiterpaden kiezen.

Meer info: https://www.natuurenbos.be/hetparkbos

2️⃣ Colmar Oostakker

De Basiliek van Lourdes in Oostakker is een bekend bedevaartsoord en kwam er in de 19de eeuw op initiatief van een adellijke vrouw, die een Lourdesgrot in haar tuin bouwde. Toen een man op wonderbare wijze genas van een open beenbreuk na een bezoek aan de grot, ontstond er een grote toeloop van gelovigen:. De adellijke vrouw woonde toen op het naburige kasteel Slotendries. In het grotere  domein Slotendries ligt daarnaast het wandelbos Slotendries, waar je behalve wandelen ook kan spelen. Zeker een bezoekje waard dus!  

Meer info: https://stad.gent/nl/buitenlocaties/wandelbos-slotendries

3️⃣ Colmar Kortrijk

Kortrijk is vandaag een veerkrachtige en creatieve stad. Wist je dat Kortrijk sinds 2017 deel uitmaakt van het UNESCO Creative Cities Network? Ontdek het zelf in de Creative City Tour: deze wandeling van 6,5 km werd ontwikkeld door Toerisme Kortrijk in samenwerking met Designregio Kortrijk en gidst jou door 6 creatieve buurten in de Kortrijkse binnenstad gidst.

Meer info: https://www.toerismekortrijk.be/sites/kortrijk_toerisme/files/inline-files/Kortrijk_CreativeCityTour_NL-FR_2020.pdf

4️⃣ Colmar Aartselaar

De Reukens is een oud landbouwgebied in Aartselaar. Vandaag is het een natuurgebied: een deel van de gronden werd aangeplant met streekeigen boomsoorten, zoals hazelaars en wilgen. Het gebied wordt doorkruist door het Reukenspad, een verkeersveilige wandel- en fietsroute tussen Aartselaar-centrum en het Lindenbos. Voor wandelaars werd een luswandeling uitgestippeld met haltes in onder andere de Heimolen en de Leonarduskapel.

Meer info: https://www.natuuraartselaar.be/Reukens/

5️⃣ Colmar Wezenberg

Naast Wezenberg ligt Berchem, de Antwerpse hotspot voor streetart. Ontdek al wandelend de straatkunst met de tour ‘Street Art in Berchem’: de route leidt je langs indrukwekkende muurschilderingen en laat je verborgen pareltjes ontdekken. In Berchem vind je bovendien een van de langste graffitimuren van Europa. De muur toont kunstwerken van verschillende internationale artiesten, elk met een eigen stijl en techniek.

Meer info: https://ontdek.antwerpen.be/activiteiten/langs-streetart-parels-in-berchem

6️⃣ Colmar Groot-Bijgaarden

Naar aanleiding van Open Monumentendag 2020 werd de wandeling ‘Een schat aan monumenten: Groot-Bijgaarden’ uitgestippeld. De wandeling start in het centrum van Groot-Bijgaarden en gidst je langs 7 grote en minder grote monumenten die verscholen liggen in de gemeente. Via de Erfgoedapp kom je meer te weten over de bezienswaardigheden tijdens je trip. Ontdek Groot-Bijgaarden zoals nooit tevoren!

Meer info: https://www.wandelknooppunt.be/nl/routes/region/groene-gordel/routedetail/1210

Andere leuke wandeltrekpleisters zijn: de Bourgoyen-Ossemeersen in Gent, de 10.000 stappenwandeling in Kortrijk, de Damvallei in Destelbergen, het Gemeentelijk Park Solhof in Aartselaar, de Wolfsputtenwandeling in Dilbeek en de Hobokense Polder in Antwerpen.

Is jouw gelukshormoon al geprikkeld? 😉 Veel wandelplezier!