Overslaan en naar de inhoud gaan

Zalige zandkoekjes uit de oven!

28/10/2020

Binnen enkele dagen begint de verlengde herfstvakantie. Aangezien we allemaal met het gezin knus binnen blijven, kunnen we het maar beter lekker en gezellig maken. Daarom delen we graag leuke keukenactiviteiten voor jong én oud. Deze week bakken we lekkere zandkoekjes!

 

koekjes Benodigdheden:👨‍🍳

 250 gr boter

 125 gr suiker

 375 gr bloem

 1 zakje vanillesuiker

 snuifje zout

 

Smaakmakers: 🌿

 kaneel

 gember

 citroen/sinaasappelzeste

 amandelextract

 

Afwerking van de koekjes: 🥚

1 eigeel en kaneel 

 

Versiering: glazuur 🍯

200 gr poedersuiker

1 eiwit

enkele druppels vers citroensap

koeks

 

Bereiding: 🍪

Laat de boter mals worden op kamertemperatuur in een grote mengkom. Voeg de suiker, vanillesuiker en het snuifje zout toe aan de mengkom en kneed los.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Zeef de bloem en kneed ze mondjesmaat onder de boter totdat je een homogene deeg bol verkrijgt. Voeg naar eigen wens een smaakmaker toe: kaneel, citroenzeste, amandelextract… 

Wikkel in plasticfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast .

Rol het deeg uit met een deegrol in een dun vel van 3 à 4 mm en steek hieruit je gewenste vormen: maan, kerstboom, sterretjes, diertjes,...  Leg de vormpjes op bakpapier. Meng 1 eigeel met kaneel om over de koekjes te smeren voor ze in de oven gaan. 

Bak een 10-tal minuten in de voorverwarmde oven op 180°C.

Maak het glazuur als afwerking. Klop het eiwit op en voeg de poedersuiker en enkele druppels vers citroensap toe. Smeer het over de gebakken koekjes en laat opdrogen.

 

Smakelijk! 😋

 

Ben je al (bijna) in kerstsfeer? 🎄🎅

Nog voor de koekjes de oven in gaan : steek een gaatje in het deeg aan de bovenkant van het koekje met een rietje. Zo kan je ze ophangen in de kerstboom.