Creatief met restjes
20/04/202121 april is uitgeroepen tot Internationale dag van de Creativiteit. Over de hele wereld worden creativiteit en innovatie extra aangemoedigd.
In deze tijden maak je meer dan ooit het verschil door creatief om te springen met bestaande zaken. Je hebt dus niet altijd schaar en papier nodig: ook in de keuken kan je namelijk heel creatief zijn!
Het overkomt ons allemaal wel regelmatig dat we te veel hebben gekocht of gekookt: halve groenten, rijp fruit, gekookte rijst of pasta, vlees of vis. Weggooien is zonde – maar wat doe je met al die restjes?
Koken met restjes is niet alleen de meest creatieve manier om aan de slag te gaan in de keuken, het is ook een vorm van budgetkoken: je hebt slechts een beperkte keuze aan ingrediënten en moet vaak inventief omgaan met wat nog in de koelkast ligt. Daarnaast is het voordelig, snel én ecologisch verantwoord. Wat kan je nu precies maken met al die restjes?
De beste restjesrecepten
1️⃣ Restjes om te bakken
Een quiche is het ideale restjesgerecht en kan je echt met alles vullen: er zijn geen regels. Lekkere combinaties zijn: broccoli en zalm, prei en spekjes, spinazie en feta. Maak gerust ‘gekkere’ combinaties. Wat dacht je van pompoen en geitenkaas, bloemkool en gehakt of witloof en brie? Ook een mengeling van groenten is mogelijk. Tips voor een heerlijke krokante quiche: bak de bodem al eens 15 minuten voor, vooraleer je de quiche vult en verder afbakt.
Nog makkelijker dan een quiche is een frittata, dat is een quiche zonder bodem. Klop 6 eieren los met een scheut melk of room en kruid naar wens. Vul een ingevette bakvorm met restjes groenten, aardappelen/pasta, vlees/vis/kaas, en giet hier het eimengsel over. Bak 20 à 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C, tot de eieren gestold zijn en de frittata mooi bruin is aan de randjes.
2️⃣ Restjes rijst, pasta en aardappelen
Met restjes pasta, rijst of aardappelen kan je heerlijke maaltijdsalades maken. Denk maar aan een pastasalade met tomaat en mozzarella of een caesarsalade met kip en aardappel. Gekookte aardappelen kan je ook goudbruin bakken in een pan of in de oven: zo worden ze lekker krokant.
Met gekookte rijst kan je snel en makkelijk nasi goreng op tafel toveren: bak restjes groenten (denk aan prei, champignons, ui) en/of restjes vlees of vis (denk aan rundvlees, garnalen, kip) in een pan. Doe hier de gekookte rijst (afgekoeld) bij en bak die mee. Roerbak het geheel door elkaar. Breng het gerecht op smaak met peper, zout en andere kruiden zoals kurkuma en komijn. Je kan het geheel eventueel nog aftoppen met een gebakken eitje en/of koude augurkjes. #Heerlijk
3️⃣ Restjes brood
Geef oud brood een tweede leven door het te verwerken in broodpudding. De lekkerste broodpudding die je ooit zult eten vind je in deze blog: https://www.colmar.be/nl/news/blijflekkerthuis-6-een-overheerlijke-broodpudding.
Van oud brood kan je ook gemakkelijk zelf croutons maken. Snijd je oude brood in gelijke blokjes. Verwarm wat boter in een pan en bak de stukjes brood aan alle kanten goudbruin. Laat de croutons uitlekken op een vel keukenpapier. Lekker in een salade!
In een eerdere blog gaven we je al een recept voor wentelteefjes: https://www.colmar.be/nl/paasbrunch. Ook daar kan je perfect oud brood voor gebruiken.
4️⃣ Restjes groenten en fruit
Bewaar alle restjes groenten voor een heerlijke groentesoep: ideaal als lunch of als lichte maaltijd.
Ook met een curry kan je alle kanten uit: snijd de restjes groente in stukken en bak beetgaar met wat olie in een pan. Voeg vervolgens twee eetlepels currypasta toe en schep door elkaar. Voeg 200 ml kokosmelk toe en laat het geheel 20 minuten zachtjes sudderen. Lekker met (restjes) rijst.
Met (over)rijp fruit kan je heerlijke smoothies maken. Gooi je favoriete fruit in de blender en klaar! Of verwen jezelf en maak bananenpannenkoekjes: mix 1 banaan met 1 ei, 1 tl bakpoeder en 1 EL bloem en bak er kleine pannenkoekjes van.
We hopen dat we je wat inspiratie hebben gegeven om creatief om te springen met restjes. Veel kookplezier! 🤗